// Duurzaamheid & MVO

PuurVezel en De VezelFabriek zijn ontstaan uit een duurzaamheidsinitiatief van TOP B.V.; het verwaarden van unieke reststromen. Bij het persen van verse groente- en fruitsappen ontstaat een grote reststroom. Deze reststoom bevat veel waardevolle nutrienten, zoals voedingsvezels, en vormt de basis voor PuurVezel als doel voor reststroomopwaardering.

 

Voedselverspilling tegengaan

De VezelFabriek reduceert met het verwaardingsmodel voor reststromen de hoeveelheid voedsel die ongeschikt voor consumptie wordt bevonden, wat over het algemeen gebruikt wordt als basis voor vergisting (bio-energie) of diervoeder. Een groot aandeel wordt echter ook vernietigd. Het is voor TOP slecht te verteren dat er zoveel levensmiddelen hun primaire functie als voeding voor mensen verliezen of zelfs worden vernietigd, terwijl er wereldwijd een duidelijk zichtbaar voedselprobleem is. De VezelFabriek biedt met PuurVezel een potentiële kans om dergelijke voedselverspilling tegen te gaan, door het slim gebruiken van reststromen voor food applicaties. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het voorkomen van voedselverspilling door de ontwikkeling van technologieën als Perfotec‘s respiratiemeter (verlenging THT gesneden groente via AMAP, zie filmpje onderaan de pagina) en Freshcube (herbruikbare MAP verpakking). 

Maatschappelijk verantwoord

Naast deze aspecten van voedselverspilling speelt het gezondheidsaspect een grote rol bij de ontwikkeling van PuurVezel. Het huidige dieet van de gemiddelde Nederlander bevat veel minder voedingsvezels dan de door het voedingscentrum gecommuniceerde norm. De aanbevolen hoeveelheid is 30-40 gram per dag, terwijl de gemiddelde inname rond de 20-25 gram ligt. PuurVezel is het product waarmee De VezelFabriek een vezelverrijking van de voeding aanrijkt zonder kunstmatig supplement. De VezelFabriek speelt hiermee in op sociaal-culturele problemen (toename van geraffineerde levensmiddelen, meer werkdruk, minder tijd voor eten en koken, toenemende mobiliteit), en neemt op die manier haar verantwoordelijkheid als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Too Good To WasteTOP is bezig geweest met het in kaart brengen van deze reststromen waarbij er uit de meest onverwachte hoeken bruikbaar ‘afval’ wordt gevonden. Hierin is er ook al eerder samengewerkt in projecten zoals ‘Kom op!’ voor de verwerking van afgekeurde komkommers en de Gazpacho van Too Good To Waste (het filmpje van dit project vindt u hieronder). Zie ook het menu item en de website over bio-cascadering en ontdek de vele mogelijkheden.

 

Gazpacho van resttomaten

Perfotec’s respiratiemeter

Loading